Българско училище в Грац „Никола Й. Вапцаров“

Начало

За нас

Нашите учители

Нашият патрон

Програма

Партньори

За вас, деца!

Контакт

Галерия


3-ти март 2012 година, тази специална дата в нашата история, за мнозина от нас ще остане в спомените ни и като денят на освещаването на българското училище „Никола Й. Вапцаров“ в Грац. Празникът бе срещнат и отпразнуван с много обич и по запомнящ се начин.

(copyright geopho.com)

С тържествен водосвет  Отец Иван Петкин от българската православна църква във Виена благослови родолюбивото дело и обеща своята подкрепа и занапред.  Както е редно, според православните традиции, след службата всеки от присъстващите получи Божията Благословия.

Приветствени думи към многобройните гости, които уважиха събитието, от името на училищното ръководство, отправи госпожа маг. Десислава Опел.

 

Въпреки малкото време за подготовка, децата, с подкрепата на родителите и под вещото око на музикалния педагог към училището госпожа маг. Теменужка Камбурова бяха подготвили пъстра програма, издържана в патриотичен дух, включваща рецитал, пиесата „Васил Левски“ и ръченица.

Васил Кадийски рецитал „Аз съм българче“ – Иван Вазов

 

Винсент Василев рецитал „Пристанала“ – Христо Ботев

Шопска ръченица

Адриан Трумер рецитал „На прощаване“ - Христо Ботев

 

Театрална пиеса:

(copyright geopho.com)

(copyright geopho.com)

Програмата беше допълнена от музикални изпълнения и намери своята кулминация в песента „Клетва“, в края на която в цялата зала съзаклятнически прозвуча „заклех се“.

Тамара Бакърджиева и Димитър Шарбанов - „Четворно хоро“

Теми Камбурова – „Цигулар къща не храни“ Добри Христов

Адриан Трумер – соло

Диана Опел – „Саша“

Арно Пфайлер и Петър Опел – „Клетва“, Щурците

Празнично настроение допринесе и своеобразният базар с мартенички, както и бюфетът с домашно приготвени традиционни български лакомства.

 

Текст:

Маг. Елена Шарбанов

 

Facebook