Българско училище в Грац „Никола Й. Вапцаров“

Българското училище „Никола Й. Вапцаров” в Грац е създадено през 2011 г. по инициатива на активни родители, които искат децата им да имат възможност да се учат на четмо и писмо, да се докоснат до богатството на българското слово, бит, култура, традиции, история. Ръководител и основен двигател на училището е Десислава Опел. Преподавател по български език и литература в начален курс е г-жа Д. Опел. Преподавател по Български език и литература, история и география на учениците от 5 до 12 калс е Кети Владинов.За музикалното образование на децата се грижи Пламенка Ванкова. Заместни учител по български език е  г-жа Силвия  Карабаджакова-Бахчеванова, а преподавател по народни танци е г-жа Мирислава Турбич.

Възрожденската кауза

С учителски сантимент ще споделя, че целият екип на българското училище „Никола Й. Вапцаров“ работи в името на възрожденската кауза. Ние не сме само организатори и преподаватели, но и будители. И хората действително се събудиха. Факт е, че през последните години броят на учениците в училище непрекъснато се увеличaва. Все повече са и нашите съмишлиници и приятели. Искам да благодаря и на г-жа Мирислава Турбич, която неуморно всяка събота в следобедните часове преподава народни танци на родителите. Добрите дела са много и аз се радвам, когато срещам съидейници по пътя на това нелеко просветно дело.

Водени от безкористните си идеи и цели, нашето училище е напълно достъпно за всяко дете, желаещо да учи български език. Занятия се провеждат всяка събота в сградата на Бишов гимназия, на ул. „Ланге гасе“ 2, в Грац. Работи се индивидуално и според необходимостите на всяко дете. 

Мотивацията

Именно тези отлични резултати, неподправените усмивки и искрената благодарност на децата са най-големият ми стимул да продължа напред. 

Пламена Ванкова, преподавател по пеене и народни танци, води курс по гъдулка

Покрай музикалното образование, често обогатяваме и речника по български език

Завършила съм Музикалната академия в Пловдив и от една година водя заниманията по музика в българското училище „Никола Вапцаров” в Грац. Преподавала съм музика и в България и много си обичам професията. Толкова е хубаво да разкриеш цял един нов свят пред децата! Щастлива съм, че дори и далеч от родината мога да правя това, което обичам и за което съм учила. Децата тук са много будни и проявяват голям интерес към нещата, които им показвам. За тях народните песни и хора са сравнително непознати, но те искат да ги научат, влгата много желание в усвояването на стъпките и заучаването на думите.

Водя и курс по гъдулка – един сравнително непознат тук инструмент. В началото им приличаше на цигулка, но когато чуха звука, разбраха, че става дума за нещо много различно и веднага поискаха да го изучават. Работя с две по-големи дечица, които вече са музикално грамотни и познават нотите. Те са ги учили на немски, а сега вече ги знаят и на български, така че покрай музикалното образование, обогатяваме и речника на български език.

Много съм доволна и от децата, и от отношението на родителите. Щастлива съм, че съм част от екипа на българското училище в Грац.
Пожелавам на всички ученици и техните учители да са здрави и винаги да гледат напред. Наша цел е да създадем една среда, в която децата да се чувстват българи, една общност, в която да са заедно, да споделят, да се веселят, да пеят и танцуват по български. Това, което съм чела само в дебелите книги, сега се извършва пред очите ми. Българинът е родолюбив, дава мило и драго за учение, той е корав и непреклонен, всеотдаен за децата си и никога не забравя корените си.

В българското училище „ Никола Вапцаров “ преподавам вече няколко година и не бих казала, че децата се отличават с нещо от тези в България. Всяко от тях е запазило в сърцето си България и с нетърпение чака ваканцията при баба и дядо. Радват се, че могат да им пишат на български. Понякога дори иронизират родителя си, който не владее езика. Не, защото това са нашите деца, но това са деца, които владеят повече от два езика, те растат уверени, напористи, отворени за света и са убедени, че учейки родния си език, те правят нещо полезно и добро за себе си. С радост и гордост аз също съм част от това. Това ме мотивира, вдъхновява, окрилява и съм сигурна, че никакви трудности няма да разколебаят вярата и желанието ми за работа.

Начало

За нас

Нашите учители

Нашият патрон

Другите пишат за нас

Програма

Партньори

За вас, деца!

Контакт

Галерия

 

Facebook